4.2.2009

Kestovaippakatsaus, osa 2: kuorivaipat

Jatkona sisävaippakatsaukselle nyt kuorivaippakatsaus. Joskus (paljon) myöhemmin kirjoittanen vielä muusta kestoilusta (kestositeet ym.).

Kuorivaippa ovat imukykyisen sisävaipan päälle puettava kosteuttaeristävä vaippa. Kuorivaippa voi olla kosteuttapitävää mutta hengittävää kangasta (esim. polyuretaanilaminoitu kangas eli pul-kangas) tai luonnollista ja hengittävää villaa, joka imee itseensä suuren määrän kosteutta tuntumatta kylmältä. Villakuorien tulee olla 100% villaa ja superwash-käsittelemättömiä. Käytössä villakuori aina huopuu jonkun verran, kuulemma pissan vaikutuksesta.


Villahousut

Meillä on käytetty suurimmaksi osaksi villahousuja kuorina. Jos villahousut neuloo pitkälahkeisina, säästyy yhden vaatekerran pukemiselta pikkuiselle. Villahousuja on helppo neuloa itse ja kuorista tulee aika edullisiakin itse hahtuvasta neulomalla. Monet neulovat kestovaippailijat tykkäävät neuloa kuoret Loftista (Zitronin täysvillainen lanka, jonka valmistus ilmeisesti lopetetaan?) tai merinovillasta, mutta tällöin pöksyjen hinta nousee. Itse olen neulonut ison kasan hahtuvahousuja, yhdet hahtuvahousut merinoresoreilla sekä yhdet merinovillahousut.

Villahousukuorilla vaippapaketista tulee hieman paksumpi kuin pul-kuorten kanssa, mutta toisaalta vaippa on joustavampi ja pehmeämpi. Minusta villahousut ovat myös hengittävämpi vaihtoehto. Kaiken kaikkiaan taidan olla aika ihastunut villahousuihin!


Pul-kuoret ja taskuvaipat

Äitiyspakkauksen mukana tuli ImseVimsen Pul-kuori, joka sopii mainiosti vastasyntyneelle. Yksikin kestovaippa päivässä on vuodessa 365 kertisvaippaa vähemmän kaatopaikalla! Kuva: www.imsevimse.seMeillä on vain muutamat pul-kuoret käytössä ja nekin ovat nyt jäämässä pieniksi. Saimme kuoria äitiyspakkauksesta sekä kavereilta lainaksi ja ne ovat olleet ihan mukava lisä vaippavarastossa. Pul-kuorten kanssa peppu jää pienemmäksi kuin villiksillä ja sarjatuotantovaatteet sopivat paremmin, vaikka meillä on kyllä pääosin käytetty koko garderoobia vaipoista sen kummemmin huolimatta. Rota-rokotteen jälkeen käytettiin pul-kuoria varmuuden vuoksi, koska ne voi pestä 60 asteessa toisin kuin villahousut (en kyllä tiedä onko tähän varotoimeen aihetta).

Taskuvaipat tarkoittavat vaippoja, joiden ulkopuoli on kosteudenpitävää pul-kangasta ja sisäpuoli kosteuden läpipäästävää kuivaliinaneulosta (ainakin useimmiten). Näiden kankaiden väliin jää tasku, jonne lisätään imuja tarpeen mukaan. Imuina toimii hyvin taitellut pienet froteepyyhkeet tai muut itse ommellut kaitaleet. Pikkugnu on pitänyt ensikuukautensa minua sen verran kiireisenä, etten ehtinyt ompelemaan tarpeeksi M-koon vaippoja. Muutaman sisävaipan lisäksi olen ostanut kaksi taskuvaippaakin ja tykännyt niistä. Paketista tulee tosi pieni, vaippa kuivuu nopeasti ja imuiksi siis sopii myös kierrätysviritelmät. Tätä vaipatusmuotoa suosittelen niille vanhemmille, jotka haluavat päästä mahdollisimman helpolla: taskujen täyttely imuilla on helppoa ja nopeaa, ja vaippojen kuivumisaika lyhenee olennaisesti kun imut eivät ole vaipassa kiinni (vrt. all-in-one-vaippa). Imuja voi kukin sitten ostaa tai ommella budjettinsa mukaan.

Sivuhuomauttelua...: Periaatteessa haluan kuitenkin, että meidän vaipat olisivat mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleista ommeltuja, joten materiaaleina on käytetty pääasiassa puuvillaa (flanelli, trikoo, frotee) . Kuorista luontoystävällisin taas on villa, joten hahtuvapöksyt ovat yleensä sisävaipan kaverina meidän tytöllä. Peppu on tosiaan paljon isompi kuin kertiksillä, mutta tämä ei mielestäni haittaa sen erityisemmin. Vain muutamat kapoiset trikoohousut ovat jääneet vähemmälle käytölle kestovaippojen takia. Pitkälahkeisten villahousujen kanssa taas ei housuja edes tarvita erikseen!


Ohjeista ja kaavoista

En ole ommellut itse yksiäkään pul-kuoria, joten hyviä ompeluvinkkejä en osaa antaa. Ostokuoria käyttäessä olen huomannut, että takapuolelle pitää olla kuoressa ihan kunnolla tilaa, että sisävaippa varmasti peittyy kokonaan kuoren alle. Lahkeensuihin ommeltavat vuotosuojat pitää myös olla tarpeeksi napakat, ettei maitokakat karkaa heti jos sisävaippa ei ole niitä kaapannut. Pul ei jousta ainakaan mainittavasti, joten hyvä kaavoitus on tärkeää!

Itse neulotuista villavaippahousuista minulla on enemmän kokemusta. Melkein kaikki pöksyt olen neulonut hahtuvasta, mutta olen kokeillut myös Titityyn luomumerinoa (joka on kyllä unelmanpehmeää). Hahtuvasta tykkään eniten, koska värejä ja värjäyksiä löytyy vaikka minkälaisia ja "lanka" ei ole niin pitkälle tuotettua kuin vaikkapa tuo merino. Vielä ekologisempaa vaippailusta tulee, kun ostaa suomalaisten lampaiden villasta tehtyä hahtuvaa.

Tässä listaa kokeilemistani ohjeista ja hieman kommenttia perässä:
  • Villapöpät
  • - Meille parhaiten sopiva malli! Ohje on selkeästi kirjoitettu ja helppo. Silmukoiden lisäykset voi tehdä omalla tavallaan, jos se osa ohjeesta tökkii. Mallina mainio, koska istuu napakasti vyötäröltä, mutta pepulle on tilaa mukavasti. Itse tykkään pöpistä enemmän, jos vyötäröstä tekee 1,5-2 cm korkeamman ja (lyhyisiin) lahkeisiin muutaman lisäkerroksen.
  • Ottobren villaiset vaippahousut
  • - Ihan pätevä perusmalli tasona neulottuna. Minusta vyötärö voisi olla korkeampi ja lahkeet pidemmät... ja miksei myös kapeampi vyötärö ja pyörönä neulottu - kuten Villapöpät :D
  • Curly Purly Soaker
  • Ilmeisesti aika suosittu malli, mutta minä en erityisemmin ihastunut. Tasapaksu peruspöksy, joka kyllä toimii meillä oikein hyvin.
  • Ruskovillan IV-ohjeen muunnelma
  • - Hauska, erinäköinen malli. Toimii meillä yökuorena vielä, kun koko on niin iso. Näitä aion tehdä vielä lisää, kunhan koko alkaa olla lähempänä oikeaa.
  • Titityyn merino-/hahtuvapöksyt (maksullinen/ohjeen saa lankaostosten yhteydessä)
  • - Hyvä ohje myöskin. Muistuttaa Villapöpiä, mutta vyötärö ei niin napakka. Merinoresorit hahtuvahousuissa tekevät kuoresta mukavan pehmoisen vauvan iholle. Malli on tarpeeksi korkea.


Lisätietoa vaipoista

Perustietoa kestovaipoista löytyy pienessä paketissa ainakin:
...tältä Kestovaippainfon sivulta.
...Me&Maman sivuilta Kestovaippaopas-kohdasta.
...Vaippalassa miksi ja miten.
...Niikin miksi ja mikä.
...Hippu-sivujen selkeä ja lyhyt selostus kestovaipan rakenteesta sekä 10 hyvää syytä kestovaippailla.

Ja kestovaippakatsauksen ensimmäinen osa sisävaipoista.