24.11.2008

Kestovaippakatsaus, osa 1: sisävaipat

Kuukausi meni kuin siivillä täysin bloggaamatta! Pikku-gnu ristittiin Iso Gnun hääpuvustaan ompelemassa puvussa, vieraita oli Euroopan toista laitaa myöten ja nyt sitten vielä on vähän flunssailtu. Neulonut olen jotakin pientä, mutta niistä sitten vähän myöhemmin - nyt muita juttuja! Muutamissa kommenteissa on aiemmin kyselty meidän perheen kokemuksia kestovaipoista, mikä on ollut meille paras villahousu- tai sisävaippamalli jne. Itse sain paljon iloa Minnan kestovaippapostauksista (ykkönen ja kakkonen), joten nyt on minun vuoroni. Tällä kertaa kirjoittelen sisävaipoista ja niiden ompelusta, kuorivaipoista tulee sitten erillinen postaus.Saumuriversio Mummut-S-koosta: lahkeissa "röyhelöt", joka kaventaa haaraa jonkun verran. Tämä on tällä hetkellä yksi yövaippalemppareista. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.


Gnu-vauvan vaippailu pähkinänkuoressa


Pikku-gnu on käyttänyt kestovaippoja kotiutumisesta lähtien. En ole kokenut kestovaipattamista hankalaksi, vaikka pyykkiä pitääkin pestä ahkerasti. Mieluummin pyöritän konetta ja ripustelen vaippoja, kuin ostan lisää roskaa. Käytän itsekin kestositeitä ja ne ovat kertiksiä niin paljon mukavampia, että haluan samaa mukavuutta myös vauvalle. Vaippamme ovat sisävaippoja täyttöaukolla ja kuorina käytetään yleensä villahousuja (rota-rokotuksen jälkeen varmuuden vuoksi PUL-kuoria). Harsojakin käytimme sisävaippoina varsinkin aluksi, nyt jo vähemmän. Harsot kiinnitämme näpsyllä/snapilla ja muotoonommelluissa vaipoissa on tarranauhakiinnitys. Maitokakat huuhdotaan käsisuihkulla pönttöön, koska pyykkikoneessamme ei ole esipesumahdollisuutta.Tämä on se loistava kakkasiepparivaippa. Gnu-ukko pitää tästä aivan erityisesti, koska vaippa on ommeltu hänen vanhasta t-paidastaan. Sisäpintana vanhaa joustofroteelakanaa, joka on mainio sisäkangas maitokakkavaiheen vaippoihin.Kaavoista


Netistä saa tosi mukavasti ilmaisia vaippakaavoja, eikä vanhoja käsityölehtiä ole ollenkaan välttämätöntä kaivella käsiinsä. Monet sanovat ettei vaippoja kannata ommella juurikaan valmiiksi ennen vauvan syntymää, kun ei tiedä minkä malliset käyvät parhaiten. Itse kuitenkin suosittelen ompelemaan ainakin vastasyntyneen kokoisia vaippoja valmiiksi, jos harsoilu ei innosta - aika voi olla kortilla pikkuisen kanssa. Mekin huomasimme että ne Mummut-vaipat eivät olleet ihan niitä parhaita tytölle, ja juuri niitä sattui olemaan iso kasa valmiina. Minusta on kuitenkin riittävää, että vaippa ei kiristä ja purista, mutta kerää kakat ja pissat hyvin. Hienommin istuvia vaippoja voi tietenkin sitten aina säästellä fiinistelyvaateiden seuraksi.Mummut-ilmaiskaavalla ommeltuja S-koon sisätäyttövaippoja. Sain kankaat valmiiksileikaittuina ystävältäni, joten tämä vaippakasa tuli erittäin edulliseksi!

Tässä linkkejä käyttämiini kaavoihin:


Omat kestoaiheiset postaukseni löytyvät kestot-kategoriasta.

Meidän suosikkimme...

Meidän 2 kk neidille on parhaiten sopinut tähän mennessä Kestovaippayhdistyksen s-kokoinen vaippa sekä Mummut Nöttönen, jonka saa tilata s-postiinsa Kestovaippainfon kautta. Myös WeeWeekan S-koon taskuvaippa (pdf) istuu mukavasti, vaikka ompelinkin tarrat siivekkeisiin enkä siivekkeiden viereen. T-paidasta ommeltu taskuvaippa joustofroteesisuksella on kaikista paras kakansieppaaja (ompelin M-koolla, mutta laskin tuuman 2,5-senttiseksi). Tämä vaippa on vielä vähän ehkä iso, mutta se ei yövaippana haittaa. Mummut S-koossa ovat myös hyviä yövaippoja royhelöllisinä saumuriversioina, vaikka ompelukoneversiolliset eivät niin mukavasti istukaan.Meidän vauvalle parhaiten sopiva vaippamalli taitaa olla tämä Kestovaippayhdistyksen ilmaiskaavalla ommeltu S-kokoinen flanellivaippa. Kiinteinä imuina on pari kerrosta vohvelikangasta ja lisäksi sisään on laitettu froteeimu. Siivekkeet ovat pidemmät ja haara kapeampi kuin Mummut-kaavassa.


Materiaaleista


Suurimman osan vaipoista olen ommellut flanellista. (Puuvilla)flanelli on luonnonkuitua ja sopii siksi herkemmällekin iholle. Flanellia löytyy tavallisesta kangaskaupastakin, tosin netin kautta saa usein nätimpiä ja laadukkaampiakin kankaita. Kangastukussa ennen myyty paksu, valkaisematon flanelli on pysynyt todella siistinä ja pehmeänä vaipoissa (vaikka meillä vaipat kuivatetaan ihan narulla). Monissa vaipoissamme on myös ohuempaa, tavallista valkoista flanellia Eurokankaasta/jostain muusta kangaskaupasta. Osa vaipoista on koppuroitunut käytössä, osa on pysynyt hyvinä. Minusta on hankalaa tietää etukäteen, mikä flanelli pysyy hyvänä ja mikä ei. Koppuroitunut vaippa pehmiää kuitenkin tosi helposti vähän käsin möyhentämällä samalla kun täyttelee vaippoja lisäimuilla. Minä en halua käyttää kuivausrumpua tai ostaa kalliita erikoiskankaita, kun niinkin helpolla ja nopealla saa vaipan pehmoiseksi!


Ulkopinnalla olen tykännyt käyttää kuviollisia kankaita, yleensä myös flanellia. Joissakin ulkokuorena on myös kuviollista puuvillakangasta, mutta tällöin pitää muistaa laittaa enemmän imua vaippaan tai ommella vaikkapa väliin vielä yksi kerros flanellia. Vaipassa on hyvä olla myös kyljissä jonkun verran imua, kun vauvaa nukutetaan kyljellään.


Vaipoissa olen käyttänyt vaihdellen tavallista kuminauhaa ja framilonia, mutta en ole huomannut että toinen olisi toista parempaa. Vanhaa, kulunutta kuminauhaa ei kuitenkaan kannata käyttää, sillä 60-asteisissa pesuissa kuminauha väsyy tavallista nopeammin. Tarranauhoista suosittelen Aplix-merkkistä tarraa, joka pysyy hyvässä kunnossa pesuissakin. Kangaskaupoista löytyvät halvemmat tarranauhat menettävät nopeammin tehonsa ja niihin tulee helpommin myös kurja harmaa sävy minun kokemukseni mukaan. Olen kokeillut 2-5 cm levyisiä tarranauhoja, mutta suosikkiani on 38-millinen. 5 cm on jo liian leveää ainakin pienempiin vaippoihin. Liian kapea taas pitää vaipan heikommin kiinni.


Ompelusta

Suurin osa vaipoistamme on ommeltu pelkällä ompelukoneella, mutta joukkoon mahtuu joitakin saumurivaippojakin. Saumurointi tuntuisi sopivan etenkin paksumpiin materiaaleihin, kun taas ompelu (siis saumojen jääminen nurjalle) napakoittaa ohuempia vaippoja. Kokeilematta on vielä vaipan ompelu saumurilla, mutta saumojen kääntäminen nurjalle. Onko kenelläkään siitä kokemusta? Onko helppoa ja nopeaa?


Erilliset imut

Taskullisia sisävaippoja on kätevää täytellä erillisillä imuilla, jolloin vaipan kuivuminen on nopeampaa ja imutehoa voi säätää käyttötarkoituksen mukaan (kotona voi käyttää ohuempaa pakettia ja vaihtaa useammin, yöksi on hyvä pistää vähän enemmän imua jne..). Imuja on tosi helppo tehdä itse, vaikka vaipat ostaisikin valmiina: Yksinkertaisimmillaan leikataan froteesta/flanellista neliö tai suorakaide ja sen reunat siksakataan tai saumuroidaan. Jos haluaa säätää hieman enemmän, voi kankaasta leikata tiimalasin muotoisia paloja ja ommella 2-3 kerrosta yhteen. Neuloja voi neuloa hahtuvanjämistä imulappuja. Hahtuvaimu kannattaa laittaa vaipassa uloimmaksi, sillä se imee puuvillaa hitaammin ja toisaalta varmistaa läpivuodoilta puuvillaa paremmin.


<- Itse ommeltuja froteeimuja: suorakaiteen ja tiimalasin muotoisissa 2-3 krs froteeta, isossa suorakaiteessa 1 krs. Imuihin voi käyttää vanhoja pyyhkeitä, joissa imukyky on huipussaan.


Iso gnun ompelemat hahtuvaimut ovat loistavia varmistajia vaipassa kuin vaipassa. Olen kuullut myös, että hahtuvalärpäkkeitä voi käyttää kuivaliinana ihoa vasten, mutta meillä ei ole vielä kokeiltu sitä.
->

Yritin ilmaista asiani tiiviissä muodossa, mutta postauksesta tulikin aika pitkä! Toivottavasti kommentteihin tulee lisää kestoiluvinkkejä ja tulee keskustelua.

P.S. Vauvallisille vielä vinkiksi hauskasti sanallistetut tisuttelumuodot täällä.