16.3.2008

Uusi järjestelmällisyyden muoto

Mukava viikonloppu: ompelua, lueskelua ja tänään pääsin vieläpä opettelemaan burmalaisen ruoan laittoa! Ompelukset ovat tätä viime kerralta jatkuvaa vaippalinjaa, vaikka blogista ei ole suunnitelmissa tehdä vaippablogia. Jospa pari tällaista postausta peräkkäin kuitenkin menettelevät, ja kertovat ehkä myös mielessä pyörivistä asioistakin. Kiitokset kaikille kommentoijille ja onnittelijoille!

Koska minussa asuu pieni järjestelmällisyyden hirviö (joka ei ole vielä ehtinyt olkkariimme asti), päätin aloittaa vaippojen ompelun kokeilemalla mahdollisimman montaa eri kaavaa. Sitten viimeistään vauvan synnyttyä sitä mahdollisesti huomaa mikä malli sopii parhaiten meidän pennulle. Alla speksejä ja huomioita.Kaava: Nöttönen. Kestovaipainfon keskusteluista bongattu, kaavan sai sähköpostitse.
Koko: 2-4 kg.
Materiaalit: Päällä kuviollinen flanelli, kiinni ommeltuina imuina kaksi kerrosta vohvelikangasta ja sisäpintana paksu valkaisematon flanelli. Leveää tarranauhaa ja framilon-nauhaa.
Huomioita: Voi miten pieni vaippa! Helppo tehdä (kuten Mummut-vaipatkin), mutta ehkä en tee kovin montaa samanlaista kun koko on tosiaan niin pieni. Takana täyttötasku.
Kaava: Kestovaippayhdistyksen ilmaiskaava/S-koko (pdf).
Koko: S.
Materiaalit: Ulkokankaana apinaflanelli, kiinteinä imuina kaksi kerrosta kierrätysfroteeta, sisäkankaana paksu valkaisematon flanelli. Tarranauhaa ja kuminauhaa.
Huomioita: Tämänkin uskomattoman pieni - jopa pienempi kuin Nöttönen? Malli vaikuttaa kapoiselta haaroista, joka saattaa olla hyväkin juttu. (Takana täyttötasku.)


Kaava: FuzziBunzin kaava Kestovaippainfosta.
Koko: S.
Materiaalit: Ulkona hempeä perhosflanelli, imuina 2-3 kerrosta kierrätysfroteeta, sisällä paksu valkaisematon flanelli. Tarranauhaa, kuminauhaa.
Huomioita: Pätevän oloinen malli, kun "etusiivekkeet" suojaavat lapsen ihoa tarranauhojen raavinnalta, vaikka vaippa olisikin aika reunoista kiinni. Ensi kerralla voisin leikata imut vähän tiimalasimaisemmiksi. Reunatikkaukset vievät aikaa, mutta saavat aikaan siistin lopputuloksen. Näissäkin on täyttötasku takana.
Kaava: Mummut (skrollaa alaspäin ja klikkaa haluamasi kokoiset kaavat pdf-muodossa), Kestovaippainfosta tietenkin.
Koko: NB (newborn).
Materiaalit: Ulkona kaverin pyjamahousuja eli flanellia ja ohut valkoinen flanelli tukena, imuina kaksi kerrosta kierrätysfroteeta, sisällä ohut valkoinen flanelli. Tarranauhaa, kuminauhaa.
Huomioita: Tuttu malli ja koko viime keväältä, nyt taas takatäyttötaskulla. Nämä pöksyt valmistuivatkin kangaslaatikkoon jääneistä leikatuista paloista. Hyvin on toiminut ainakin kaverin vauvalla.
Kaava: Wee Weka s-m-l Fitted (pdf) Nappy Network:in do-it-yourself-osiosta (löytyy paljon lisää kaavoja).
Koko: S-M-L.
Materiaalit: Paksu luonnonvalkoinen flanelli sekä päällä että sisällä, imuina 2 kerrosta vohvelikangasta ja kerros kierrätysfroteeta. Framilon-nauhaa ja tarranauhaa, koristeihin vanhaa keltaista trikoo-t-paitaa.
Huomioita: Tämä kaava oli pakko testata. Olisihan aivan loistavaa löytää oikein pitkäikäinen vaippa! Kuvista näkyy sekä pikkuvauvan ja isomman mötkäleen säätömahdollisuudet. Tein vaippaan takatäyttötaskun ja runoihin tikkaukset. Jalka-aukot näyttävät tosi isoilta, mutta en sitten tiedä käytössä.


No niin. Siis tällaista järjestelmällisyyttä täällä. Jospa siirtäisin tarmoni taas tenttikirjojen pariin.