28.1.2008

Padoille ja pannuille

Vihdoinkin talvi! Ja lunta! Pyöräilykin sujuu mukavammin, kun ei tarvitse liukastella peilijäällä. Tänään myös aurinko hymyili - juuri kun uskoin sen kadonneen täysin. Olisi pitänyt kiirehtiä kuvaamaan pannulappuja saman tien. Nyt kuvista tuli hieman hämäriä. Käsityöt eivät ole innostaneet ja viimeisen parin viikon aikana olen saanut aikaiseksi vaivaiset kaksi pannulappua. Ne ovat tosin ihan kivan näköiset ja hyvät (kaksipuoleiset), ja pääsevät lahjakoriin odottamaan hyvän kodin löytymistä.

Sivujuonteena voisin vielä mainita juuri lukemani kirjan, joka oli yhtä aikaa hauska ja ajatuksia herättävä. Etsikääpä siis käsiinne Umayya Abu-Hannan Sinut. Hyvää luettavaa monologisessa Suomessa.Malli: Spiraalina virkattua ympyrää langanjämistä. Lappu virkattu puolipylväin ja reunus kiintein silmukoin.
Koko: Halkaisija noin 20 cm.
Lanka: Novita 7 veljestä (75% villa, 25% polyamidi) jämäpallerot.
Koukku: Virkkuukoukku nro 4.
Menekki: 50 grammaa.
Malli: Spiraalina virkattua ympyrää langanjämistä. Lappu virkattu puolipylväin ja reunus kiintein silmukoin.
Koko: Halkaisija noin 20 cm.
Lanka: Novita 7 veljestä (75% villa, 25% polyamidi) jämäpallerot.
Koukku: Virkkuukoukku nro 4.
Menekki: 50 grammaa.


Kiitokset vielä Virvelle tunnustuksesta! Hauskaa olla jonkun "kaukoihastus" ;) Ja nyt neuleiden puutteessa siirrynkin sujuvasti haasteeseen...

Lotta haastoi minut ekotekojeni pohdintaan ja kukkakimppu tuli mukana. Pyrin monilla pikkukeinoilla kestävämpään olemiseen, mutta tässä nyt mieleen tulevia:
 • Kierrätän. (Ja mies kanssa.) Biojätteet, kartongit, paperit, lasi, metalli, lumput ynnä muut löytävät oikean paikkansa aina.
 • Meillä kokataan usein ja näin vältetään einesruokien muovipakkauksia. Tämä ei ole kuitenkaan jätteidenlajittelun veroinen sääntö, harmi kyllä.
 • Pyykit pesen pesupähkinöillä, jotka käytön jälkeen voi heittää kompostiin.
 • Käytän kankaisia, pestäviä kuukautissuojia ja säästän maapalloa metaanilta ja ihoani omituisilta kemikaaleita.
 • Emme omista autoa, eikä ole aikeissa hankkiakaan. Pyörällä pääsee, julkinen liikenne on fiksua ja autottomalla on varaa taksiinkin. Autoilusta säästyneellä rahalla voi käydä vaikka elokuvissa tai ostaa lankaa ;)
 • Lamput vaihdamme energiansäästöihin sitä mukaa kun poksahtelevat.
 • Kauppaan mennessä otamme aina kauppakassit mukaan. Joululahjaksi saimme myös mainiot hedelmäpussit (valoverhosta).
 • Meillä juodaan reilua kahvia ja mahdollisuuksien mukaan syödään reiluja banskuja. (Mutta reilumpaa kyllä olisi juoda vaikka vadelmanlehtiteetä ja syödä kotimaisia omenoita.)
Parantamisen varaa ekoilun suhteen löytyy myös:
 • Pitäisi kiertää aktiivisemmin kirppareilla ja hankkia sieltä taas pitkästä aikaa vaatteensa. Vaikka kaupasta saisi tuurilla puseron alle kympillä, sen kuormitus on paaaljon suurempi kuin kirpparivaatteen.
 • Unohdan jatkuvasti sammutella valoja sieltä missä niitä ei tarvita.
 • Minulla on liikaa kaikkea. Liikaa vaatteita, kasseja, lankaa...
 • En ole vielä koskaan ostanut lankaa sen ekologisuuden perusteella. Tähän voisi kyllä kiinnittää huomiota tulevaisuudessa. Esimerkiksi suomenlampaan villa olisi hyvä vaihtoehto.
 • Meillä syödään paljon ruokia, jotka on tuotu jostain kaukaa. Jos vaihtoehtoja löytyy, yritän kyllä valita ranskalaiset omenat argentiinalaisten sijaan...
Siinä oli nyt ensimmäisenä mieleen juolahtavat. Haasteen saa napata mukaansa kuka vaan, ketä kiinnostaa pohtia omaa sisäistä ekoilijaansa. Yhteisiin asioihinhan sillä vaikutetaan.